کاوش موضوع گلوکز
صفحه اصلی
گلوکز
گلوکُز (به فرانسوی: Glucose) یک قند ساده با فرمول شیمیایی C6H12O6 است. این ماده، فراوانترین مونوساکارید و یک کربوهیدرات است. گلوکز عمدتاً توسط گیاهان و بیشتر جلبکها، در فرایند فتوسنتز از آب و دیاکسید کربن، با استفاده از انرژی نور خورشید ساخته میشود و از آن برای ساخت سلولز در دیواره سلولی، فراوانترین کربوهیدرات در جهان استفاده میشود.
در بیوانرژتیکس، گلوکز مهمترین منبع انرژی در همهٔ موجودات زنده است. گلوکز برای متابولیسم بهعنوان یک پلیمر، در گیاهان عمدتاً بهصورت نشاسته و آمیلوپکتین و در جانوران بهصورت گلیکوژن ذخیره میشود. گلوکز بهعنوان قند خون در خون جانوران، گردش میکند. شکل طبیعی گلوکز، دی-گلوکز، است و ال-گلوکوز بهصورت مصنوعی در مقادیر نسبتاً کمی تولید میشود و از اهمیت کمتری برخوردار است. گلوکز یک مونوساکارید حاوی شش اتم کربن و یک گروه آلدهید است و بنابراین یک آلدوهگزوز است. مولکول گلوکز میتواند بهصورت زنجیرهباز (غیر حلقوی) و همچنین حلقهای وجود داشته باشد. گلوکز بهطور طبیعی در میوهها و سایر قسمتهای گیاهان یافت میشود. در جانوران، گلوکز از تجزیهٔ گلیکوژن در فرآیندی به نام گلیکوژنولیز آزاد میشود.
گلوکز بهصورت سرم قندی نمکی در ترکیب با سدیم کلرید، و بهطور مستقل، بهصورت محلول قندی تزریق وریدی، در فهرست داروهای ضروری سازمان جهانی بهداشت قرار دارد.... بیشتر در ویکی پدیا